Feminizmus - avagy, nekem ne mondd, hogy nincs szükség rá

14:50:00

Nem szoktam azt hirdetni, hogy igazam van, mert tudom mindenkinek meg van a saját véleménye mindenről, DE ebben a témában nem engedek senkinek. 


Forrás: We heart it


Az osztálytársaim harmada, teljességgel abban hisz, hogy a nők nem érnek fel a férfiakhoz. Ilyenkor mindig felhozom, hogy a 21. században élünk, amikor elvárt dolog, hogy emancipált emberként viselkedjünk, mert ez mutatja azt, hogy igenis fejlődött az emberiség azóta, hogy bunkósbotokat vágtak egymás fejéhez. A  legtöbb fiú azt hiszi, hogy a feminizmus egyenlő azzal, hogy mi nők sárba tiporjuk a férfi nemet, és ,,hatalomra törünk", ami teljes abszurdum. Az a probléma, hogy ők csak beszélnek, mondják az igazukat, nem néznek utána, nem informálódnak, hogy legalább valós állításokkal cáfolják meg az én nézőpontomat, ők csak fanatikusan be akarják bizonyítani, azt, hogy úgy van ahogy ők mondják.
Maga a feminizmus lényege, az a két nem közötti egyenjogúság, azt akarjuk, hogy nőként eltudjunk helyezkedni a világban, és hogy ugyanolyan tiszteletet kapjunk mint hím társaink, ez olyan nagy kérés lenne? Illetve nem akarjuk, hogy tárgyiasítsanak minket, hiszen hányszor volt már az, hogy valaki, seggfej stílusban utánad fütyült, csak mert szoknya volt rajtad, vagy megpróbált megfogni, velem sokszor, pedig gyerek vagyok, ez az ami leginkább bosszant, a gyerekekre is kihat ez az egész. 
  És nem, a feministák nem abortusz pártiak, egyszerűen tisztában vannak azzal, hogy vannak olyan helyzetek amikor szükség van arra  műtétre, ilyen eset például, ha egy nő erőszak áldozata lesz, és még meg is fogan, vagy ha veszélyeztetett terhes, és fenn áll a veszélye annak, hogy szülés alatt, a baba és az édesanya is életét veszíti, vagy az is lehet, hogy egyszerűen nem tudná a hölgy felnevelni a gyermekét. Az abortusz egy nagyon komplikált és valljuk be durva dolog, amit nagyon de nagyon át kell gondolni, hogy biztos akarja-e az illető, de nem a férfiak, vagy más nők tisztje, az, hogy bírálja az adott személyt, mindenki azt tesz a testével amit csak akar -egészséges határokon belül-, de sajnos sokan ezzel nincsenek tisztában, például Donald Trump, aki azzal fenyegetőzik, hogy betíltatja az abortuszt az Egyesült Államokban, ami konkrétan annyit tesz, hogy megvonja a nőktől azt a szabadságot, hogy a saját testükről dönthessenek.
Ha én, 14 évesen, észreveszem, értelmezem, és kiállok mellette, akkor a felnőtt emberek miért nem? Ők miért maradnak meg a kőkorszakban, és hiszik azt, hogy nőként alá vagyunk rendelve a férfiaknak? És ami a legszomorúbb, hogy legtöbbször, pont egy nő ellenzi a feminizmust, pont egy nő mondja azt, hogy nekünk ezekhez nincs jogunk, pont egy nő irányít minket a megadás felé. Háth hol van ilyenkor a híres női büszkeség? Hol van az önbecsülés?


 Tanítsd arra az embert, hogyha kritizálja egy nőben az X-et, de nem kritizálja egy férfiben az X-et, akkor nem az X-el van problémája, hanem a nővel! 
  - Chimamanda Ngozi Adichie

Emma Watson feminizmusról szóló beszéde - 2014Minden nőnek/lánynak szólok most, több vagy annál mint aminek a társadalom hisz, légy magabiztos, tudd magadról, hogy ki vagy valójában, és teljesítsd be az álmaidat!


Mindenkinek a véleményét kommentbe várom.

Ha tetszett a bejegyzés iratkozz fel a blogra!

You Might Also Like

18 megjegyzés

 1. Nem tartom magam feministának, anti-feministának meg végképp. Teljesen egyet értek veled, még ha ilyen beszélgetésnek még csak fül tanultja sem voltam (lásd - majdnem - lány iskola, ahol a fiúk zömmel melegek). Azt az apróságot viszont hiányoltam a soraid közül, hogy nem az egyenjogúságon a hangsúly, hanem a társas társadalmon, aminek még csak példáját sem látni... sajnos. Mert nem ugyanaz egyen jogúnak lenni és társnak tekinteni a másik nemet, EGYÜTT élni a másik féllel. :)

  VálaszTörlés
 2. Nem tudom, hogy olvastad-e már a Második nem c. könyvet Simone Beauvoirtól. A kötet ugyan nem mostani, és vannak benne mára már elavult, vagy átértelmendő tézisek, de ha komolyan érdekelnek a posztodban feltett kérdések, választ kapsz rá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elolvastam a leírását, és nagyon érdekesnek hangzik, bele fogok olvasni, köszönöm az ajánlást.

   Törlés
 3. Nagyon örülök, hogy egy 14 éves lánytól ilyet olvasok. Csak így tovább! Sok-sok ilyen fiatalra van szükség, hogy ne csak, mi 40-esek harcoljunk azért, ami adott kellene, hogy legyen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az a jó, hogy egyre több lánynak nyílik fel a szeme, íg talán a jövőben sokkal jobb lesz a helyzet. :D

   Törlés
 4. Szia.
  Ismerős szituáció. Én is veszekedtem már ügyben drága osztálytársammal, mert szerinte a nők arra vannak, hogy (idézem) "megd@gják és gyereket szüljenek". Itt kapott el az 5 perc, hogy ő milyen jogon állítja ezt mikor csak 14 éves fiú.
  Hosszas vitába kezdtem vele mégis csak annyit mondott folyamatosan, hogy mert másra nem jók.
  Kérem szépen ha mi nem lennénk gyerek se lenne. Sőt nélkülünk az emberi faj is kihalna. Mi vagyunk az a nem aki méhébe fogadja a férfi spermáját és bennünk fejlődik (majd nem) kilenc hónapot. Ilyenkor elgondolkodom, hogy miért is van ez a sok háborúzás. Hogy a nőket miért nem engedték abban az időben, hogy szavazzanak, vagy valamit tenniük.
  Talán azért, mert mi megoldást találtunk volna arra amit ők nem tudtak? Hogy mi erősebbek vagyunk, mint látszunk?
  Sokszor már fáj az emberi hülyeség.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nos, ez ugyanígy van a férfiakkal is, nélkülük sem lenne gyerek, és nélkülük sem működne minden helyesen. Nem azt mondom, hogy egyetértek azzal a fráterrel, mert hatalmas butaságot mondott. Nos, a nők mindig elnyomottan éltek, mert ők a ,,gyengébbik nem'' avagy régen nem nagyon tudták megvédeni magukat, hála Istennek ez mára már sokat változott.

   Törlés
 5. Szia!
  Engem ebben az egész történetben az zavar a legjobban, hogy a drága férfiak azt hiszik, hogy mi nők nem tudunk megállni a saját lábunkon. Valamilyen szinten egy nőnek most a 21.században sokkal jobban kell tudnia élnie, mivel ugyanúgy mi neveljük a gyerekeket (nagyrészt és vannak kivételek) ráadásul dolgozunk, háztartást vezetünk. Ez most nagyon általánosítva írtam le, de a lényeget lehet érteni.
  Jó bejegyzés volt, egyet értek veled! :)
  Puszi: Rowena

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Én úgy érzem, hogy a 21. században próbálnak minket a legjobban elnyomni, mert persze eddig is jelen volt, de nem mondták ki hangosan, mert háth a nők sem ''lázadoztak,, a rendszer ellen. Igen, a férfiak nagy százaléka azt hiszi nem vagyunk képesek ellátni magunkat, de mi majd megmutatjuk nekik nem-de? :)

   Törlés
 6. Számomra az egyik legelkeserítőbb dolog, hogy még mindig annak a korát éljük, mikor egy megerőszakolt nőnek szégyenkeznie kell a történtek miatt. Nem is olyan rég olvastam egy cikket, illetve a hozzászólásokat és az egész szituáció egyszerűen felháborító. Kommentelők tucatjai hoztak fel a férfi tettére mentségként ilyen indokokat:
  - ha egy nő úgy öltözködik vessen magára,
  - ha egyedül mászkál és elkapják... úgy kell neki,
  - ha fiatal, akkor miért nem figyelnek rá jobban a szülei,
  - ha túl sok alkoholt fogyaszt az gyakorlatilag felhívás a férfiak számára.
  Azért szomorú ez igazán, mert a sértettnek már így is egy életre szóló trauma... de sok esetben ha a tettest meg is találják a bíróságon kötelessége bizonygatni, hogy megerőszakolták (mivel bizony egy jó ügyvéd szarból is várat épít és az ítélet hónapokig is elhúzódhat). Ha pedig felkapja a sajtó a hírt, akkor mindenki az ő problémáján fog lovagolni, és a fentiekhez hasonló véleményekkel csökkenteni az amúgy is darabokra hullót önbizalmát.

  Ettől függetlenül nem mondanám magamat vérbeli feministának. Sokszor nem értek egyet azokkal a vért izzadó nőkkel, akik baromságokért küzdenek feminizmus címszó alatt. (ilyen például a női tűzoltók kérdése)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezek nem felhívások keringőre, nőként miért ne mehetnénk ki úgy, akkor, és ahogyan az utcára ahogyan kedvünk tartja, miért kell tartanunk a másik nemtől? Egyedül mászkál? Béreljen fel esetleg testőröket, ha elmenne a kisboltig? Ha túl sok alkoholt fogyaszt, érdekes, ha egy pasi fogyaszt többet a kelleténél, azzal semmi baj, de ha egy nő, akkor egy szajha, ezért megérdemli amit kap.
   A sajtó felkap mindent ami hozza a megtekintést, ezzel csak ártanak, ami persze nem érdekli őket.

   A feminizmus olyan mint a vallás, nem mindenki ugyanúgy hisz, de mindenki hiszi, hogy van valami ami felsőbbrendű - ha esetleg ateista lennél, akkor természetesen az kivételt képez -.
   Én sem értek egyet minden egyes ponttal, ami híresebb feministák állítottak fel, én a saját feminizmusomban hiszek, ami arra hat ki, hogy egyenlő legyen a férfiakkal, minden szituációban

   Törlés
 7. Szia!
  Hasonlóan vélekedek, mint te. De nekem több meglátásom is van a dologgal, amit csak nehezen tudnék csúnya szavak nélkül megfogalmazni.
  És pontosan egy korcsoport vagyunk, aminek örülök :)
  Puszi
  Femmy
  ;)

  VálaszTörlés
 8. Ezen megkönnyeztem! 3 fiútesóm van, a legidősebb apszolút náci-feminista, és teljesen ki tudok borulni az olyan megnyilvánulásain, mint hogy "egy nőnek tudnia kell főzni", "a takarítás a lányok dolga", "az asszonynak a konyhában a helye", stb... A lányosztálytársaim begyepesedett libák, akik teljesen behódolnak, és a szoknyájukat ledobják, ha meglátnak szembejönni az utcán egy "olyan helyes!!!" fiút, és sutba dobják minden maradéknyi önbecsülésüket, ha egyáltalán volt nekik olyan. -,- Néha csupán csak elszomorít, hogy valóban, még mindig itt tartunk? Hol a civilizáció? Az egyenrangúság? Ennyi erővel kimehetnénk a vadonba, és sárral bekenve magunkat dobálhatnánk egymást kövekkel és kavicsokkkal!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálunk a unokabátyám ilyen, legszívesebben szétverném a fejét, akárhányszor megszólal, a nézeteimet szidja, meghogy: ''Még gyerek vagy, majd meglátod mi lesz, neked se lesz ilyen nagy szád, ha a férjed elintéz.'' Ilyenkor már nyúlok a késhez.
   Az én osztálytársaim is hasonlóak a tieidhez, az összes lány bazsalyog, ha csak rájuk néz egy srác, és mindent megtesznek nekik, amit csak kérnek...
   Nem értik meg, hogy elvileg már sokkal fejlettebbeknek kéne lennünk.

   Törlés
 9. Szia.
  Teljesen egyetértek mindennel, amit leírtál. Én is írtam erről egy bejegyzést, mostanában engem is egyre jobban elkezdett a feminizmus érdekelni, szóval örülök, hogy olvashattam itt pár ember véleményét.
  Anna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Örülük, hogy ugyanazon a véleményen vagyunk, :D

   Törlés

Follow by Email

Feliratkozás

Iratkozz fel Bloglovin'ra is!

Follow

Előfizetés