Pdf_könyvek - avagy, mi a véleménye egy szerzőnek II

12:54:00

Itt a második része a bejegyzésnek, az elsőt, ide kattintva olvashatjátok el. A mai bejegyzésben leírja a véleményét: Kalapos Éva, Lakatos Levente, Cserjési Petra, R Kelényi Angelika.


R. Kelényi Angelika

Forrás: R.Kelényi Angelika
 Nem tudom, hogy régebben mennyire működött az illegális könyvletöltés, de mára olyan mértéket öltött, hogy folyton a saját, és kollégáim pdf-ben megszerezhető regényeibe botlom, pedig még csak nem is keresem. Tisztában vagyok vele, hogy amióta elterjedt az internet, vannak torrentoldalak is, de legalább nem találkoztam szembe naponta azzal, hogy bárki ingyen hozzájuthat szinte bármilyen szellemi termékhez. Mostanában a Facebookon már számtalan csoport nyíltan foglalkozik azzal, hogy letölthetővé tegyen friss, akár egy napja megjelent könyveket. Rettenetesen elszomorító, mert azok, akik ezeket a fájlokat közkinccsé teszik, nem csupán megrövidítik azokat az embereket, akik a regényen dolgoztak, hanem a magyar írók létét veszélyeztetik.  Nem kertelek, ez konkrétan lopás, noha kevesen érzik annak, hisz nagyon nehéz lefülelni a feltöltőt, a letöltőt meg még nehezebb, és ezáltal úgy hiszik, nem tesznek semmi rosszat.  Pedig pontosan úgy lopják el egy író szellemi termékét, ahogy a boltból a tolvaj a narancsot, vagy a mobiltelefont. Sőt. Képzeld el, hogy valaki megír egy ötszáz oldalas regényt mondjuk egy év alatt. Ő az eladások után kap jogdíjat, csak azzal keres pénzt, amit megvesznek az olvasók. A kiadó előre kifizeti a szerkesztőt, a korrektort, a tördelőt, a nyomdászt, majd ő is csak az eladott példányok után részesül. Ha ez a termék, nevezzük így, széles e világon ingyen hozzáférhetővé válik, miből él az író, és miből a kiadó? A dicsőségből, hogy ezren letöltötték a jó drága pénzen, sok időt felemésztve megalkotott regényt? A fenét. Eljön az a pillanat, hogy a kiadó nem ad ki könyvet, az író nem ír, mert nemhogy nem térül meg a befektetett munka, idő, pénz, hanem még veszteséges is lesz a kiadás. Ebből, persze, a többség nem csinál morális kérdést, hisz az a tolvaj, akit elkapnak. Aki megússza, az semmi rosszat nem tett, és különben is baromi drága a könyv. Hát, kérem, egyrészt ezért is drága.

Angelikát ide kattintva találhatod meg facebookon


Kalapos Éva

Forrás: Facebook/Kalapos Éva
 Egyfelől tökéletesen megértem, ha a mai könyvtárak mellett valaki a letöltéshez folyamodik, hiszen - főleg egy sorozat esetében - tényleg elég sok pénzt ott kell hagyni a könyvesboltban, ha az ember hozzá akar jutni az újabb és újabb kedvencekhez. Másrészről viszont tényleg nagyon fontos tudni, hogy ez nagy mértékben károsítja a kiadót, de főleg a szerzőt, aki sok esetben az eladásokból él, vagy legalábbis a bevétele nagy részét ezek adják, és komolyan veszélyezteti az egzisztenciáját az illegális letöltés. Érdekes ellentmondás, hogy sokan azt mondják, azért töltik le a könyveket, mert szeretik a szerzőt, miközben ezzel épp őt rövidítik meg. Szóval úgy gondolom, érthetőnek érthető ez a gyakorlat, de ha lehet, inkább ne kövessük, tiszteljük meg azzal a szerző munkáját, hogy a könyvesboltban vesszük meg vagy könyvtárból kölcsönözzük ki a könyvet (ami után a szerző szintén kap egy minimális, de legalább létező összeget). Nem is beszélve a könyvek utánozhatatlan illatáról, de ez már érzelmi kérdés.

Évát ide kattintva megtalálhatjátok facebookon!

Lakatos Levente

Forrás: Facebook/Lakatos Levente
 Azt hiszem, hogy a legtöbb illegális könyvletöltő azt sem tudja, hogy amit csinál, az nincsen rendjén. Sokan legalábbis meglepődnek, ha rájönnek: attól, hogy egy könyv digitális formában is megjelenik, még nem ingyenes. Hogy is lehetne az? Egy könyv legalább egy író munkája, ő azzal dolgozott. A kiadói háttérről már nem is beszélve. A világon senki nem dolgozik ingyen, hiszen a pénzből veszünk ennivalót és senki nem tűri, ha ellopják a munkáját. Az írók az esetek nagy részében eladás után kapják a jogdíjukat, tehát minden egyes illegálisan olvasott könyv koporsószegként értelmezhető. Ha szereted az írót, de illegálisan olvasod, például azt kockáztatod, hogy a kiadó a csökkenő eladások miatt nem fogja a következő könyvét megjelentetni. Illetve könnyen megeshet, hogy a kedvelt szerző befejezi az írói tevékenységét, mert mondjuk plusz munkát kell vállalnia és nem marad ideje az alkotásra – csak azért, mert tömegesen olvasták illegálisan. Lássunk egy kicsit tovább annál, hogy megnyomjuk a letöltés gombot… Természetesen vannak kivételek, amikor a szerző vagy a kiadó reklámcélból abszolút ingyenessé teszi egy-egy könyv beszerzését, de azok is általában a saját holnapról vagy hivatalos e-könyv áruházakból szerezhetőek be. Az én weboldalamon is vannak ingyenesen olvasható tartalmak, sőt volt olyan időszak, amikor a Bomlás című regényemet néhány száz forintért lehetett e-könyvben megvásárolni. A kérdéshez visszatérve a nagyobb gond azokkal van és a törvény is azokkal szemben lép fel, akik felületet biztosítanak a kalóz könyvfeltöltésekhez, valamint azokkal, akik feltöltenek tartalmakat. Logikus: a letöltés csak akkor valósulhat meg, ha valaki feltölti előtte a tartalmat.

(Az eredeti szöveg itt található, Levente azért küldte el, így a választ, mert már megvan a blogja ''Rólam'' oldalán a válasz)

Leventét ide kattintva találhatod meg facebookon!

Cserjési Petra

Forrás: Cserjési Petra
A pdf formátumú könyvek terjesztése nem minden esetben problémás, sőt. Ha a szerző maga dönt úgy, hogy ezt a módját választja a könyve terjesztésének, népszerűsítésének, akkor a lopás kérdése fel sem merülhet. Sajnos, jelenleg Magyarországon a könyvkiadás az írok számára - főleg az első 1-2 könyvük esetében - veszteséges vállalkozás, sokkal jobban megéri például pdf vagy egyéb formátumban gyakorlatilag ingyen terjeszteni az írásaikat és csak akkor könyv vagy e-könyv formátumra váltani egy kiadóval, amikor már sokan ismerik őket és sokan keresik a műveiket. Más kategória a szerzők/kiadók beleegyezése nélküli pdf formátumú könyvek terjesztése. Jogilag mindenféleképpen lopásról beszélünk, viszont azt gondolom, hogy a szerzőket nem feltétlenül károsítják meg. Amíg egy remek könyvért akár 5-6 000 Ft-ot is elkérnek a boltokban, addig sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindegyiket megvegye, amelyik pl. egy blog bejegyzés alapján felkeltette a figyelmét. Ilyenkor vagy el sem olvassa a könyvet vagy megveszi egy antikváriumban, ha ott kapható vagy letölti valahonnan. Egy-egy letöltés után pedig még mindig előfordulhat, hogy annyira megkedveli az adott írót, hogy a következő alkalommal rászánja azt az 5000 Ft-ot a könyve megvásárlásra, míg ha sohasem olvas tőle semmit, akkor ez nem történik meg. Mérnök lévén én szeretem ugyanazt a dolgot több szemszögből is megvizsgálni, így azt gondolom, hogy a pdf formátumú könyvek terjesztése, olvasása nem feltétlenül rossz dolog. Számos negatív és pozitív következménye is lehet.

Petrát ide kattintva találhatjtok meg facebookon!


Mindenképpen írjátok le ti is kommentben a véleményeteket a témáról, szívesen várom a hozzászólásaitokat.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozzatok fel a blogra, nehogy lemaradjatok a továbbiakról!

Ha azt szeretnétek, hogy az írók lássák mit írtok, akkor  abejegyzés alá írjátok a kommentet.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Follow by Email

Feliratkozás

Iratkozz fel Bloglovin'ra is!

Follow

Előfizetés