Me too | Mert ez a normális

7:15:00

 2017, a változás éve.

Forrás: Buzzfeed

 A #metoo kampány miatt, egyre több nő és férfi beszél a feléjük irányuló erőszakról/zaklatásról. Mindenki tapasztalja, mégis alig van aki felmer szólalni. Mert úgy érezzük, hogy a mi hibánk, szégyelljük magunkat, mikor semmi okunk nincs rá, sőt!
 Az ilyenfajta erőszak, mindig is a nők életének része volt, viszont csak az elmúlt évtizedben kezdtek nagyobb hangsúlyt fektetni a jelenség megszüntetésére. Sajnos, ezt teljes egészében kiirtani szinte lehetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy bele kell törődni. 

Forrás: littlebitfunky.com
 Szinte napi rendszerességgel tapasztalom az ilyen fajta megaláztatást. Többször előfordult, hogy rám cuppogtak, hogy a fenekem felé nyúltak, hogy ilyen- olyan undorító megjegyzést tettek a testemre. 

 Nyilván ezernyi sokkal megrázóbb történet van, és el sem tudom képzelni, hogy azok akik ellen tényleges erőszakot követnek el, hogyan képesek felépülni, min mehetnek keresztül. Támogatnunk kell őket, mert szükségük van rá, mert ebben a pillanatban akkora fájdalmuk van, amit senki csak ők érezhetnek.
  A legszörnyűbb az az, hogy az áldozatok azt hiszik az ő hibájuk, hogy ők tehetnek arról ami velük történik, miközben nem.  Ez a jelenség csak és egyedül az elkövetők hibája. Mindegy, hogy voltál felöltözve, mindegy melyik utcán sétáltál, mindegy hogy egyedül vagy társaságban, nem a te hibád!


Forrás: homegrown

A férfiak azzal jönnek, hogy ők csak megdicsértek és csak én vagyok egy feminista, ronda r*banc, aki képtelen elfogadni a bókokat, és amúgyis mit háborodom fel az ilyesmin, ez a normális. Szexista és megalázó dolgokat mások fejéhez vágni normális, de kiállni valaki mellett már nem az. Inkább félrenéznek, mintha ott sem lennének, vagy kínosan ácsorognak a parádét figyelve, ahelyett, hogy megszólalnának, vagy ne adja az ég tennének valamit. És nem, nem csak a férfiak a tétlenek, a nők is, ők is csak figyelnek, pedig valószínű, őket is érinti a helyzet.  Ezért kérlek titeket, ha publikban történik ilyesmi ne csak álljatok, segítsetek.
Forrás: Firstpost.com
  Arra tanítják lányaikat, hogy a fiúk már csak ilyenek, benne van a vérükben, és a lánynak kell óvatosnak lennie, elővigyázatosnak, nehogy megerőszakolják, ha pedig megtörtént a baj, akkor megértés helyett, letorlást kapnak, és repülnek a bántó jelzők mindenhonnan, mivel ki a hibás, ha nem a lány. 

  Minek járt este pont ott, pont akkor?  Miért nem hord magánál fegyvert, hogy megvédhesse magát?
 Undorodni magadtól, normális. Gyomorgörcsöt kapni, akárhányszor elsétálsz egy férfi mellet, normális. Tűrni azt, hogy téged hibáztatnak mindenért, normális. A zaklatás normális. A zaklatás akár gyerekek irányába is, normális.       
 Félelemben élni, normális. 

 Elég legyen a hallgatásból, a megaláztatásból, a szégyen érzetből. 
Forrás:  YOURSTORY.COM
  Te aki olvasod, magadat hibáztatni ezek után nem normális. Nem a te hibád, sosem lesz, te semmi rosszat nem tettél, nem is tehetnél semmit amivel ezt érdemelnéd. A te lelked, a te tested, a te döntésed, soha, de soha ne hagyd, hogy valaki meggyőzzön az ellentétéről. Állj ki magadért, és sorstársaidért, mert a változás itt van, szinte látom, ahogyan felénk fordul, de magától soha nem ér ide, szüksége van rád, rám, és mindenkire, az erőnkre, az akaratunkra, mert változást az aki meghúzódik a sarokban, sosem hoz. Csak és egyedül aki hallatja a hangját.

A te jövőd a te kezedben van, a világ jövője pedig a miénkben!

Forrás: Thaaksi_art
 Mert olyan világban akarok élni, ahol a nem az nemet jelent. Ahol az első kérdés nem az, hogy mit viseltél, ami miatt megerőszakolhattak. Ahol nincs áldozathibáztatás, és produkációval gyanúsítás. Ahol nyugodtan kimehetek az utcára akár este is, ha ahhoz van kedvem. Ahol bízhatok benne, ha elmegyek egy építkezés mellett, nem kell félelmet éreznem.  Ahol a bántalmazás nem vicc tárgya, hanem komoly probléma, ami megoldásra vár. Ahol mindegy, hogy férfi vagy nő a bántalmazott, ugyanakkora figyelmet fordítanak rá, és ugyanannyi segítséget kap. Ahol nem arra tanítanak, hogy hogyan védjük meg magunkat, hanem arra, hogy tiszteljük egymást, és döntéseinket. 


Magyar és angol youtuberek válaszai a #metoo-ra


Blog: Elision - Metoo kampányról való vélemény.


 Ha olyan helyzetben vagy, amiben szexuálisan bántalmaznak, kérlek ne csak az internetnek mondd el, hanem menj a rendőrségre beszélj velük. Mert igaz, sokat segítesz másoknak azzal, ha megosztod a sztoridat, de magadon csak úgy tudsz segíteni, ha tényleges lépéseket teszel a javulás felé.

Kommentbe várom a véleményeteket a bejegyzésről, illetve a me too kampányról!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozzatok fel a blogra, nehogy lemaradjatok a továbbiakról!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Follow by Email

Feliratkozás

Iratkozz fel Bloglovin'ra is!

Follow

Előfizetés