A Szolgálólány meséje | 2. Évadzáró | Kibeszélő

15:29:00

 A szolgálólány meséje talán az év egyik leghíresebb és legjobb sorozata. Amerikában hatalmas hírnévben részesedik, de amióta magyarra is fordítják itt is elég nagy a rajongó tábora. Múlt héten fejeződött be a 2. évad, és háth van miről beszélgetnünk.


Forrás: Hulu

 A bejegyzésben spoileres leírás található a Szolgálólány meséje c. sorozat 1. és 2. évadáról, illetve az évadzáróról.

  
 Az első évadot egyetlen nap alatt néztem végig, ami azt jelenti, hogy teljes 10 órát ültem végig a laptop előtt, ami nem mondom, hogy egészséges de abszolút megérte, ez egy éve volt.
 Tizenhárom héttel ezelőtt pedig kijött a sorozat 2. évada, amit már nagyon vártam. Magas elvárásaim voltak, hiszen az első évad olyan szintű minőségi munkát mutatott be amit nehezen lehetne felülmúlni. Ezért is féltem, hogy az fog történni a Szolgálólány történetével ami az összes többi sorozattal, jól kezdődik, aztán egyre hanyatlani kezd, főleg mert ez a sorozat az ugyanilyen c. könyvre alapozódik, viszont a könyv anyagját felhasználták már az első évadban, így a folytatás már az ő kezükben volt.


 Zseniális rész volt, végig izgultam az egészet az adrenalin pezsgett, forrt a vérem, teljes eksztázis. Végre megtörtént amire már az elejétől várok, a feleségek fellázadnak, igaz nem járnak sikerrel, sőt még meg is büntetik a vezetőjüket Serenát, de megízlelik milyen szabadnak lenni, milyen az amikor van súlya a szavaidnak, milyen újra embernek érezni magadat, kicsit olyan mint bármilyen forradalom, akár veszteséggel végződik, akár győzelemmel, az emberekben felébred a harcos. 
 Az egész ''lázadás'' szépen fel volt vezetve, az első téglát Eden kivégzése tette le, a másodikat a Eden apja, aki bevallotta,  hogy ő volt az aki feljelentette a saját lányát, az utolsót pedig June, amikor megtalálta a lány bibliáját és felhozta Serenának.
 A feleségek aggódnak a lányaik jövője miatt, ezért bátor döntést hoznak, és közösen a férjeik elé állnak, hogy elmondhassák, azt akarják, hogy ne legyen illegális a lányaik olvasáshoz való lehetősége.


 A feleségek forradalma igaz, szép gesztus volt mégsem tudom igazán értékelni, mert csak és egyedül akkor álltak ellen Gileádnak és a rendszernek, amikor fenyegetve érezték magukat, ugyanezt egy szolgálólányért vagy egy Marthaért nem tették volna meg.

Eközben Emily (Ofjoseph) készülődik az első ceremóniára az új házban, feltett szándéka megölni a Commandert az esemény közben ezért magához vesz egy kést, de Joseph nem akarja végig csinálni, ezért elküldi a lányt, aki ezen meglepődik. 
  Másnap Aunt Lydia elmegy Emilyhez, mikor Lydia hátat fordít a lánynak, az háton szúrja a késsel és lelöki a lépcsőn, majd elkezdi rugdosni. Ezt a részt legalább 3-szor újrajátszottam és mindvégig örömömben ugráltam, már annyira vártam hogy valaki elintézze azt a zsarnok ribancot. Először a szolgálólány is eufóriában ázik, de idővel felfogja mit csinált és kiborul, tudja ennek a vége kivégzés lesz, ekkor a főnöke belép és elviszi a házból.
 Mióta csak megjelent ez az új commander nem tudom mit gondoljak róla, Gileadhoz nagyon szeleburdi, ezért lehetne szimpatikus is, de kiderül, hogy ő áll a kolóniák ötlete mögött, aztán itt van az utolsó epizód amikor is megteszi a lehetetlent és kimenti Emilyt ebből a pokolból, kíváncsi vagyok a 3. évadban milyen szerepet kap.

 Az egész évad June próbálkozásairól szólt, ahogyan mindent bevet, hogy jobb életet biztosítson a még meg nem született gyerekének, ahogyan próbál kiszabadulni a borzalomból amit Gileadnak neveznek. Az évad során rengeteg esélye volt a nőnek sikerrel járni, de mindig akadtak hibák, amelyek megakadályozták.   

   Úgy használja a manipulációt ahogy nem szégyelli, bármire képes lenne a célja érdekében, és ha úgy is tűnik, hogy meghúzódott, vagy a szabályok szerint játszik, az csak megtévesztés, mert lehet megtörik őt, lehet darabokra tépik a lelkét, de June sosem fogja elfogadni a sorsot amit Gilead szánt neki, és főleg nem engedi, hogy a lányai elfogadják azt.


  De ezúttal June- nak igazi lehetősége nyílik a megszökésre, amikor a szemben lévő házat a lázadók felégetik, elkezd készülődni, ami megint csak időpazarlás, pont mint amikor a nyaralóban volt ezért is féltem, hogy megint kudarc lesz a vége és nem sikerül kikerülnie.  
 Fogja a kicsi Nicole-t(Holly-t) és a Marthák segítségével eljut oda ahol a megmentője várja, de Serena meglátja őket és odamegy, visszaköveteli a gyereket, June próbálja meggyőzni, hogy ez a legjobb a kislány számára, az országban nincs lehetősége egy jó élethez, hiszen még az is bűnnek számít ha a kezébe vesz egy könyvet de Kanadában minden előtte áll amiről csak álmodhat.  Egy hosszú és szomorú búcsú után June elindul. 
 Amíg a megbeszélt helyre jut, folyamatosan Hannahra emlékezik vissza, és ekkor jöttem rá arra, hogy nem lesz  meg a boldog vég amiért drukkol mindenki, mert June képtelen lesz otthagyni az idősebb lányát. Stresszelni kezdtem, hogy akkor most mi lesz? Visszakerül Waterfordékhoz? Mi lesz a kis Hollyval? Minden hiába volt?

 Emily megérkezik a kocsival még mindig halálra ijedve, mert neki fogalma sincs, hogy ki fog szabadulni. June odaadja neki a csecsemőt, hogy vigye magával Kanadába vigyázzon rá, és megkéri rá, hogy Nicole-nak szólítsa, amit nem igazán értettem, talán azért akarta, hogy a Serena által választott neven szólítsa, hogy emlékeztesse mitől szabadult meg.Ezek után csak abban reménykedhetek, hogy azért maradt ott mert megakarja találni Hannaht, és abban hogy nem kapják el, mert ha az megtörténik a falon köt ki, arra nincs mentség  ha egy gyereket tüntetsz el, még akkor sem ha szolgálólány vagy. 
 Az évad alatt a szereplők megmutatták mennyire sokszínűek, a legrétegesebb az mindenképpen Serena, aki az egyik pillanatban June-t támogatja, a másikban pedig megint csak egy idióta liba, aki megszállottja az anyaságnak, és ezért feladna bármit. Szerintem ő egy borzasztó ember, de hát a rossz emberek is csinálnak jó dolgokat, ezért is zavarja össze June-t és minket is.

 Az utolsó részben végre Nicknek is lehetősége nyílik, a kezében tartani a lányát. Meghatározó rész volt, mert ezután jött rá Nick, hogy nem hagyhatja, hogy az egyetlen gyereke egy ilyen helyen nőjön fel.
Forrás: indiewire.com

Forrás: The Handmaid's Tale/Facebook
June üzenete Frednek


 Ez a rész reményt keltett bennem, elhitette velem, hogy minden jóra fordul, aztán földbe tiport, és otthagyott Gilead sötét árnyékában szenvedni. Képtelen leszek kivárni a 3. évadot.
Nektek mi a véleményetek az évadzáróról?

You Might Also Like

0 megjegyzés

Follow by Email

Feliratkozás

Iratkozz fel Bloglovin'ra is!

Follow

Előfizetés